Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Effektforstærker selvbyg projekt [Update 2.0]
#21
Ja, det har jo aldrig været nogen skade til lige at sætte sig ind i, hvad det er, man forsøger at kloge sig på, før man gør det. Og da især ikke, hvis det indebærer rådgivning om andres liv og levned i form af driblen rundt med højspænding, ville jeg tillade mig at mene.
"When the fish scent fill the air, there'll be snuff juice everywhere"
Reply
#22
Nu må du lige overveje hvor meget pondus det lige giver dig at beskylde mig for at sætte andre menneskers liv i fare, ved at tale om reservoirkapacitet i en strømforsyning, som personen selv har grundlæggende styr på. I stedet burde du måske selv sigte den moral du stiller andre op imod, og sætte dig ind i, at HC allerede har bygget en rørforstærker?

Jeg ved virkelig ikke hvornår jeg har tisset på din sukkermad, men det ville klæde dig betydeligt at skifte til et par sko der ikke klemmer, og så holde din latente surhed til mig pr. mail, eller bedre; for dig selv. Jeg gider i hvert fald ikke se offentlige fora fyldt op med dine sure opstød til mig, fordi du konsekvent hver morgen står ud af sengen på det forkerte ben.

Mvh Jake
Reply
#23
Nu sidder jeg faktisk i bare tæer... Og det lader da til, at hvis nogen er sur her, så er det da vist dig?

Jeg siger blot, at det er noget vrøvl, du skriver (hvilket er rigtigt!), og at hvis man skal udtale sig om ting, der indebærer højspænding, som potentielt kan bringe andres liv i fare, så mener jeg, at man bør udtale sig korrekt - og da især i så grundlæggende ting, der her er tale om.
"When the fish scent fill the air, there'll be snuff juice everywhere"
Reply
#24
Selvom det måske ikke er relevant i denne sammenhæng så var det fedt nok at få en forklaring på hvad spolen i en strømforsyning kan gøre for lyden (i klasse AB og B).

Signalet på gitteret i min prøveopstilling kom fra en funktionsgenerator. Det var en sinus ved nogle hundrede Hertz. Jeg kan ikke huske amplituden. Hvorfor da?
Reply
#25
Jo, men sendte du vel først signalet gennem forstærkerens indgangstrin?

Og drosselspoler forklares vist bedre her, end ihvertfald jeg formår. Hvis andre orakler føler trang til at overtrumfe den gode Randall Aiken, må de jo byde sig til:

<a href="http://www.aikenamps.com/Chokes.html" rel="nofollow">http://www.aikenamps.com/Chokes.html</a>

Og det siger næsten sig selv, at enhver komponent, som påvirker strømforsyningens udgangsimpedans, vil have en effekt på lyden i kraft af, at spændingen falder i takt med øget strømforbrug. Og på samme måde siger det næsten sig selv, at jo større forskel der er på forbruget i tomgang og ved fuld udstyring, jo mere udtalt bliver indvirkninge fra strømforsyningens udgangsimpedans. Og da man i en klasse A-forstærker hiver max. effekt af strømforsyningen allerede i tomgang, bliver effekten selvfølgelig minimal her, hvorimod den selvfølgelig bliver mest udtalt i en klasse B-forstærker (uanfægtet at disse - heldigvis - stort set aldrig ses som instrumentforstærkere), hvor forskellen mellem tomgang og fuld udstyring er størst.
"When the fish scent fill the air, there'll be snuff juice everywhere"
Reply
#26
Nej det var kun udgangstrinet jeg byggede i min test. Så jeg sendte signalet direkte på udgangsrøret. Jeg havde muligvis 470 ohm til stel på indgangen også, men jeg kan dårligt huske det. Hvordan kan det få røret til at forvrænge asymetrisk?

Her er diagrammet.

[Image: DSC00166.JPG]
Reply
#27
Jeg håber, du mener 470 kiloohm?

Hvis du ikke havde, kunne det meget vel have noget med sagen at gøre. Men ellers handler det jo om, at røret arbejdspunkt er valgt, så den ene halvdel af signalet klippes før den anden.

Bruger du i øvrigt kun den ene halvdel af indgangsrøret?
"When the fish scent fill the air, there'll be snuff juice everywhere"
Reply
#28
Ja 470 kilo selvfølgelig. Og ja jeg bruger kun halvdelen af indgangsrøret.

Diagrammet kommer fra en tysk bog om forstærkere som en af mine kolegaer har. Jeg nævnte for ham at jeg godt kunne tænke mig at lave noget 6L6, og så kom han næste dag med bogen og foreslog et diagram over en øveforstærker med 6L6 i udgangstrinet. Der var dog både for- og effektforstærker i det diagram, og drivertrinet var lavet med et EF86 rør. Men han mente, at der ikke ville ske noget ved at bruge et ECC83 i stedet.
Reply
#29
Nej, det tror jeg såmænd heller ikke. Når du har fået den op at køre, kunne du jo så evt. prøve at halvere værdierne for indgangsrørets anode- og katodemodstande og så parallelkoble indgangsrørets to halvdele. Det lyder tit ret godt...
"When the fish scent fill the air, there'll be snuff juice everywhere"
Reply
#30
Nu siger du parallelkoble. Mener du sådan her?

[Image: ECC83%20parallel.jpg]
Reply
#31
Hybrid_Child Wrote:Nu siger du parallelkoble. Mener du sådan her?

[Image: ECC83%20parallel.jpg]

Det ligner en gravid robot med en nedstryger igennem sig.... Big Grin :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Reply
#32
Hehe ja nu du siger det. Big Grin
Reply
#33
Ja, noget i den stil.
"When the fish scent fill the air, there'll be snuff juice everywhere"
Reply
#34
Fedt. Det skal da klart prøves af.
Reply
#35
Swampthing Wrote:
Hybrid_Child Wrote:Nu siger du parallelkoble. Mener du sådan her? [Image: ECC83%20parallel.jpg]
Det ligner en gravid robot med en nedstryger igennem sig.... Big Grin :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Det er også sådan ca. det eneste jeg har forstået, af hele den her snak Big Grin

Nå, sorry ... carry on ..
Reply
#36
Jeg har lige et spørgsmpl angående udgangstransformatoren. Der løber jo jævnstrøm når det er klasse A, men er det ligegyldigt hvilken vej strømmen løber igennem transformatoren?

Amp-parts sendte mig dette billede med da jeg bestilte transformatoren.

[Image: Trafo.jpg]

Og på sekundær vindingen er der jo angivet at den sorte ledning er Common ground, men er det i princippet ikke ligegyldigt eftersom strømmen løber ligemeget i begge retninger?
Reply
#37
Jo, så længe du ikke har ting som modkobling o.l. involveret, er det i pricippet ligegyldigt. Det "globale" faseforhold gennem hele forstærkeren påvirkes naturligvis. Hvor hørbart dette er, er jo så kilde til mangen en (utrolig) lang religiøs diskussion...
"When the fish scent fill the air, there'll be snuff juice everywhere"
Reply
#38
Okay... Men ved du om der er nogen sammenhæng mellem jævnstrømmens retning i primærspolen og hvad jeg vælger som ground på sekundæren? Jeg mener, hvis jeg nu vælger den sorte ledning som ground, skal jævnstrømmen så også løbe fra blå til brun på primæren, eller er det "i princippet" ligegyldigt?
Reply
#39
Som nævnt tidligere, så er det i princippet ligegyldigt. Det eneste det kommer an på i sidste ende, er signalets fase. Trækker du feedback til dit preamptrin, eller bruger du forstærkeren med samme guitar over andre forstærkere samtidig, så er dette rimelig relevant.

Mvh Jake
Reply
#40
Okay. Tak for svaret. Smile
Reply
Users browsing this thread: 1 Guest(s)