Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Død højtaler
#1
Hej

Jeg har en gammel højtaler, som umiddelbart ser ok ud, men hvor der tilsyneladende ikke løber signal igennem, når jeg måler modstanden med et multimeter.
Der er ikke synlige tegn på skader.

Nogle forslag til, hvad der kan være galt, og hvordan jeg kommer videre?

Venlig hilsen
Reply
#2
Først tjekker du, at det ikke er tillodningerne, som er rykket over ét eller andet sted. Og så gør du derefter op med dig selv, hvor mehget du i givet fald er parat til at ofre på projektet, hvis du vil have den fikset. Efter en sammenligning med, hvad du kan anskaffe dig en ny højttaler for - hvis vi ikke tager diverse former for affektionsværdier med ind i billedet - vil det så typisk ende med, at du køber en ny og smider den gamle ud...

Men for at svare på dit spørgsmål, lyder det jo umiddelbart som om, at tråden i svingspolen er knækket eller brændt over.
"When the fish scent fill the air, there'll be snuff juice everywhere"
Reply
#3
Det var nedslående. Der er nemlig ikke signal, når jeg måler på de to tråde, dvs. uden om tillodningerne. Formoder ikke, at de er isolerede på nogen særlig usynlig måde?

Men kan det reppes - tråden i svingspolen - af mig selv?
Reply
#4
Kan det passe, at de to ledninger, der løber fra tillodningerne og ind til svingspolen kun er ledende i det yderste lag, og minder om et lille stykke snor?

I så fald ser det ud til, at den ene af disse ledninger er knækket i det yderste lag, lige der hvor den møder højtalerens membran. Jeg kan tilmed opnår en måling på 15ohm, hvor jeg måler helt oppe ved membranen.

Nogle gode bud på, hvordan dette kan reppes? måske blot lidt loddetin?
Reply
#5
Jeg ved ikke lige, hvad jeg skal sige til dét med "kun ledende i det øverste lag". Som regel er der blot tale om én eller anden form form kobbertråd. Men hvis det er en gammel højttaler, kan den sagtens være irret, så det kan være svært at opnå forbindelse f.eks. med proberne fra et multimeter. Men hvis én af disse små ledninger er knækket, og du tilmed kan måle forbindelse gennem selve svingspolen, sidder d nok i held. For så kan det sikkert repareres ved - forsigtigt - at få loddet stumpen på igen. Eventuelt var det nok en god idé helt at udskifte det gamle stykke ledning.

Reparationer på selve svingspolen - forudsat at dette i det hele taget er muligt - er nok bedst overladt til specialister indenfor dette felt.
"When the fish scent fill the air, there'll be snuff juice everywhere"
Reply
#6
Opklarer det noget?

Det ser ikke let ud at få skabt forbindelse, men jeg bliver mere og mere overbevist om, at heri ligger løsningen.


Attached Files
.jpg   IMG_4806.JPG (Size: 160.68 KB / Downloads: 303)
Reply
#7
Jeg har lige modtaget 2 højttalere fra basrep, hvor den ene spole var røget(inden rep).
Det var vist ikke en nem reparation, heldigvis havde jeg aftalt en fast pris, det tog bare længere tid, da han kun lavede det når han havde tid til overs.


Sent from my iPad using Tapatalk
Reply
#8
Lasse H Wrote:Opklarer det noget?

Det ser ikke let ud at få skabt forbindelse, men jeg bliver mere og mere overbevist om, at heri ligger løsningen.

Dén model synes jeg ikke lige, at jeg har set før. Men det kunne da ihvertfald godt se ud som om, at vi har fundet frem til sagens kerne. Som tidligere nævnt, er tricket nok at få genetableret forbindelsen mellem selve højttaleren og tillodningen til højttalerkablet.

Hvad er det for en højttaler?
"When the fish scent fill the air, there'll be snuff juice everywhere"
Reply
#9
Det er en celestion g12m fra 69, så det er vel nok alderen, der skal forklare dette særlige ledning.
Reply
#10
Al den stund at svingspolen er fremstillet af en massiv (kobber)tråd, og selve tilledningen er lavet af noget fletstrømpe må der nødvendigvis være et samlingspunkt.
Et vildt gæt er, at den sorte klat man ser på billedet er samlingsstedet. Hvis man forsigtigt skaber i overfladen, kunne det tænkes, at klatten viser sig at bestå af loddetin, og dermed et særdeles godt bud på samlingsstedet.
Det faktum, at du måler 15 Ohm ved membranen er et godt sundhedstegn for svingspolen

EDIT: Engang i det forrige årtusinde havde vi problemer med en 18" basenhed, hvor tilledningerne var for korte. Samlingspunktet betstod af en rør-nitte, som var klemt gennem papet tæt ved støvkappen. Samlingen var en stor loddeklat smask midt i nitten, hvor henholdsvis enden af svingspolen og tilledningen mødtes. Den nye tilledning lavede vi med et stykke flettet skærm fra et mikrofonkabel.
Reply
#11
Jeg har lige haft et lignende tilfælde med en af mine gamle enheder, den raslede så underligt, også når man spillede lavt, det viste sig at ledningen har en kerne af stof med kobber viklet om, som på dit billede, og derefter noget stof udenom.
Den blev loddet af og yderstoffet krænget tilbage ved spidsen og klippet af med negleklipper, loddet på igen, så spillede enheden fint igen.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply
#12
Kurerede det helt de problemer med "raslen" fra din Bassman, som du har skrevet om?

Edit: Sorry for OT! Håber på tilgivelse... :-)
"When the fish scent fill the air, there'll be snuff juice everywhere"
Reply
#13
Desværre ikke... Den tidligere beskrevne raslen, lyder som om den kommer fra toppen.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply
#14
Jeg skal vende tilbage med et resultat, når jeg har forsøgt på rep.
Tak for jeres svar.
Reply
#15
Jeg er gået lidt rundt om forsøget på at lave højtaleren selv. Jeg spurgte en bekendt om hjælp, og han var noget nervøs for, om man kunne få loddetinnet til at hæfte ordentligt, idet man ikke kan varme stoffet op.

Nu pønser jeg på, om jeg skal have nogen til at lave det for mig. Forslag til hvem?

Tak.

Vh Lasse
Reply
#16
(20-03-2015, 12:30)Lasse H Wrote: Jeg er gået lidt rundt om forsøget på at lave højtaleren selv. Jeg spurgte en bekendt om hjælp, og han var noget nervøs for, om man kunne få loddetinnet til at hæfte ordentligt, idet man ikke kan varme stoffet op.

Nu pønser jeg på, om jeg skal have nogen til at lave det for mig. Forslag til hvem?

Tak.

Vh Lasse

Jeg tror, at jeg personligt ville gå til:

http://www.basrep.dk/
Reply
Users browsing this thread: 1 Guest(s)